"Näin Yun ottaa kuvia tarinaa varten", osa 1: Gadwin


Löydät varmasti muitakin ohjeita neuvottuihin asioihin. Ja varmasti parempiakin. Mutta tämä on yksi tapa tehdä. Näissä ohjeissa voi olla jotakin uutta tai sitten niitä voi käyttää soveltaen. Jos sinulla on kysyttävää tämän jälkeen, voit jättää kysymyksen kommentteihin.

Ennen kuin päästään muokkaamaan tai edes ottamaan kuvia, hommataan kätevä lisäohjelma. Ja tuo lisäohjelma on nimeltään Gadwin Printscreen. Ohjelma on täysin ilmainen ja englannin kielisenäkin helppo käyttöinen.

Ja miksi kannattaa ladata? Printscreenillä otetut kuvat ovat huomattavasti laadukkaampia kuin pelin kameralla otetut. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten katso alla olevia esimerkkejä.





Ensimmäinen kuva on otettu printscreenillä ja toinen pelin kameran parhailla asetuksilla. Molemmat ovat png-kuvia, eikä kumpaakaan kuvaa ole muokattu pienentämistä lukuun ottamatta. Vertaile hiusten kiiltoa ja taulujen yksityiskohtia.

Printscreeniä voi toki käyttää ilman siihen tarkoitettua ohjelmaakin, mutta se on vaivalloisempaa. Silloin peli on laitettava alas joka kuvan jälkeen ja on avattava kuvankäsittelyohjelma, johon kuva pitää liittää. Monimutkaista.

Ohjelmia on toki muitakin kuin Gadwin, mutta olen sitä käyttänyt ja hyväksi havainnut. En osaa tehdä ohjeita muihin, joten käytetään Gadwinia. Se toimii hyvin ainakin XP:ssä ja Windows seiskassa. Olen kuullut, että Vistan kanssa voi olla ongelmia, mutta kokeile kuitenkin, vaikka Vistaa käyttäisit.

Joten ladataanpa se Gadwin. Tarjolla on pro-versiokin, mutten tiedä onko siinä suurempaa eroa tavalliseen. Minulla on siis käytössä tavallinen.

LATAA TÄÄLTÄ (aivan alimpana)

Asennus sujuu kuin muissakin ohjelmissa. Kun se on valmis, klikataan Gadwinin kuvaketta ja pieni ruutu aukeaa:



1. Ensimmäiseksi valitaan näppäin, jolla kuva otetaan. Normaalistihan se tapahtuu Print Screen -näppäimellä (saattaa olla lyhennetty "Prt sc" tmv.)
Gadwin antaa kuitenkin mahdollisuuden valita jonkin näppäimistön ylälaidan näppäimistä (tai näppäinyhdistelmän). Näppäimet F1-F5 kannattaa jättää valitsematta, niitähän tarvitset Simssissä. Itse olen valinnut F8:n.

(Huom: joissakin läppäreissä F8 ym. ovat "toisen näppäimen takana" eli on pidettävä fn-näppäin pohjassa, kun painaa F8 tm.)
Myöhemmin tutoriaalissa tuosta näppäimestä puhutaan nimellä "Gadwin-näppäin".

Vaihtoehdoista kannattaa valita vain alimmainen. Kun se on valittuna, Gadwin käynnistyy samalla kuin itse kone. Mitään ikkunaa ei siis koneen käynnistyessä lävähdä ruutuun, vaan Gadwinin kuvankaappaustoiminto on heti käytettävissä. Eli sitä ei tarvitse käynnistää joka kerta erikseen.

Muita ei kannata (=tarvitse) pitää päällä.



2. Sitten Source (=lähde)-valikko. Eli päätetään, miltä alueelta kuva napataan.

Kannattaa valita tuo Full Screen (=koko näyttö). Muita en ole edes kokeillut, mutta koko näyttö toimii hyvin.

Tuon "capture mouse cursor" (eli näkyykö kursori kuvassa vai ei) voi jättää pois. En ole tosin huomannut, että siitä olisi haittaa (ainakaan, mitä Simsiin tulee).



3. Destination-kohta on ehkä tärkein. Eli valitaan siis se, minne kuvat tallennetaan ja millä nimellä.

Raksi kohta "Copy captured area to File". Toisin sanoen nappaamasi kuvat tallentuvat koneelle tiedostoksi. Ei niitä ylempiä!

Valitse "Automatic naming". Gadwin siis nimeää otetut kuvat automaattisesti, eikä kysy joka kuvan kohdalla nimeä erikseen.
"File name"-kohtaan voit laittaa periaatteessa mitä haluat. Itse käytän simppelisti sana Kuva. Tallennetut kuvat tulevat siis muotoon "Kuva001", "Kuva002" jne.

"Capture directory"-kohdassa näkyy kansio, johon kuvat tallennetaan. Kannattaa tehdä Gadwin-kuville oma kansio vaikka työpöydälle tai jonnekin, mistä se löytyy helposti. Olen nimennyt sen kansion GAdwiniksi. Punaisella ympyröityjä pisteitä klikkaamalla voit etsiä oman kansiosi.
Myöhemmin tutoriaalissa viitataan "Gadwin-kansioon".



4. Lopuksi valitaan vielä kuvaformaatti Image-valikossa. Vaihtoehdot ovat bmp, jpg, gif, png ja tif.

Jpg on perusvarma vaihtoehto, jos et aio muokata kuvia mitenkään erityisesti (pienentämisen lisäksi). Se on nettiin paras pienen tiedostokokonsa vuoksi. Kuvanlaatu on ihan hyvä.

Tif, bmp ja png ovat tiedostokooltaan isompia. Jos haluat muokkailla kuvia enemmänkin, kannattaa valittaa joku näistä (itse käytän tiffiä). Huomioithan, että netissä toimivia kuvaformaatteja ovat jpg ja png, joten tif- ja bmp-kuvat pitää muuttaa jpg- tai png-kuviksi.

Gif-muotoa ei kannata edes miettiä. Se on tiedostomuodoltaan pieni, mutta kuvanlaatu on huonoin.

Valitse raksit samalla tavalla kuin kuvassa. Numeroarvot saattavat olla jotakin muuta, se riippuu näyttösi asetuksista. Anna numeroarvojen olla, mitä ne ovat.

Kuitenkin, jos et aio muokata kuvia mitenkään, vaan ainoastaan pienentää ne, voit tehdä sen jo tässä vaiheessa. Silloin laitat Resize image -kohtaan raksin. Raksi myös alempaan Maintain aspect ratio -kohtaan. Kuvan korkaus ja leveys pienenevät silloin samassa suhteessa.  Width (leveys)-kohtaan laitat haluamasi leveyden (minulla se olisi 500). Height-kohtaan ei tarvitse koskea.
Jos haluat kuitenkin muokata kuvia kannattaa tehdä pienennys vasta lopuksi ja ottaa kuvat isoina. Eli ei raksia Resize image -kohtaan.
 
Sitten OK.



Kokeile toimiiko ohjelma. Avaa vaikka netti ja klikkaa kohdassa 1 valitsemaasi näppäintä.  Mene sitten kansioon, jonka valitsit Gadwinia varten ja katso onko kuvasi siellä.
Eikö kuvaa löydy? Jos koneessasi on pieni näppäimistö, Fnumero-näppäimet saattavat olla "toisen näppäimen takana". Eli fn-pohjaan (löytyy yleensä näppäimistön alarivistä) ja paina uudestaan valitsemaasi "Gadwin-näppäintä". Onko kuva nyt oikeassa paikassa?

Ennen kuin laukkaat peliin räpsimään kuvia, tarkasta yksi asetus. Klikkaa Sims-kuvakettasi (siis sitä jota klikkaat kun alat pelata) hiiren oikealla korvalla ja valitse ominaisuudet. Mene sivulle Yhteensopivuus. Katso alla olevassa kuvassa punaisella alleviivattu rivi. Jos siinä ei ole rastia, laita se siihen. Muuten Gadwin ottaa kuvia työpöydästä, eikä pelistä.
Nimim. opittu kantapään kautta...



Kokeile sitten kuvien ottoa pelissä. Ota kuva painamalla "Gadwin-näppäintä", laita peli alas ja käy "Gadwin-kansiossasi" tarkistamassa onko kuva siellä. Jos kaikki on OK, jatka kuvailemista!

Jos koneesi tehot vain kestävät, laita pelin grafiikka-asaetukset täysille. Silloin kuvat ovat mahdollisimman tarkkoja.


Ohje on suurin piirtein sama kuin se, jonka olen aiemmin tehnyt Radolaan :)

Jos on kysyttävää/ongelmia, kysy! Yritän auttaa parhaani mukaan.

Seuraavalla kerralla sitten kuvankäsittelyä... Jos on toiveita sitä varten, laittakaa alle. :)


Lue myös tutoriaalin osa 2!

 

***