Kuvausopas eli näin minä otan kuvia tarinaa varten,
osa 2: Perusmuokkaus



Lue myös Kuvatutoriaali 1.

Nyt on siis Gadwin asennettuna? Hyvä, koska pelin kameralla otettuja kuvia on ankeaa muokata.

Suurimmalle osasta kuvia riittää pienten säätöjen tekeminen. Ja ne eivät ole välttämättömiä, minä vain teen niin. :-----D

Käytämme muokkaukseen kuvankäsittelyohjelmaa nimeltä Gimp. Se on ilmaiseksi ladattavissa täällä.
Gimp siksi, että se on ehkä paras ilmaisista ohjelmista ja siksi suht yleinen. Normaalisti käytän Photoshopia kuvien muokkaamiseen, mutta Gimpistä löytyvät paljolti samat toiminnot. Eli Gimpillä pärjää. En ole siis tottunut Gimpin käyttöön, mutta yritän parhaani ^^

Sitten mennäänkin suoraan asiaan.


1. Alkuvalmistelut
Avaa Gimp ja avaa muokattava kuva. (yllätys, yllätys)



Esimerkkinä toimii supertyylikäs kuva Helmistä. Ensiksi tehdään Background-tasosta (= Background layer) kopio. Joko klikkaamalla tasoa oikealla korvalla tasolistassa ja valitsemalla "duplicate layer". Tai ylävalikosta "Layer > Duplicate layer".

<- Valkoiset levyt = tasolista



Kursori tason nimen päälle, paina hiiren oikeaa korvaa ja valitse "duplicate layer".

Nyt tasolistassa pitäisi näkyä Background copy ja Background-nimiset tasot. Kopio tehdään siksi, että alkuperäiseen voi palata helposti, jos muokkaus meneekin pieleen. Background-tasoon ei siis kosketa nyt ollenkaan.


2. Rajaus
Joskus kuvassa näkyy turhia juttuja. Ne saa pois rajaamalla. Rajaamalla voi myös parantaa kuvan sommittelua. Jos esimerkiksi otat kuvia pelitilassa ja kuvaan on jäänyt toimintojono tai punainen pause-reuna, saat sen pois seuraavasti.



Valitaan rajaus-työkalu (Crop-Tool). Se löytyy Toolboxista ja näyttää mattoveitseltä. Vie kursori kuva-alueelle ja paina hiiren vasen korva pohjaan. Vedä kuvaan haluamasi alue. Kuva ei rajaudu saman tien, vaan aluetta on vielä mahdollisuus säätää.



Kulmaneliöistä vetämällä kulmia voi siirtää. Poisleikkautuva alue näkyy muuta kuvaa tummempana (esimerkkikuvassa oikeassa laidassa). Kun olet tyytyväinen alueeseen, paina enteriä tai kaksoisklikkaa kuvaa. Kuva on nyt rajattu. Rajaus vaikuttaa koko kuvaan, myös alimpaan tasoon.


3. Valoa kansalle!
Tarkista, että valittuna on Background copy -taso. Valitse sitten ylävalikosta "Colors > Levels".

Levels-työkalulla säädetään kuvan kirkkautta ja kontrastia. En ala esitelmöimään siitä sen enempää, mutta jos aihe kiinnostaa, Google auttaa varmasti.



Levels-ikkunassa näät mustan "vuoriston". Se esittää kuvassa olevien värisävyjen määrää. Vuoriston alapuolella olevia kolmea nuolta liikuttamalla sävyjen määrää voi säätää. Yleensä kuvat näyttävät parhailta, kun nuolet on siirretty siihen kohtaan, jossa vuoristo alkaa. Eli jos valkoisen nuolen ja vuoriston välissä on tilaa, voi nuolta siirtää vasemmalle. Ja mustaa nuolta voi taas siirtää oikealle siihen kohtaan, jossa vuoristo alkaa. Harmaaseen nuoleen ei yleensä kannata koskea.
Kokeile siirrellä nuolia ja katso mitä tapahtuu.

Levels-ikkunan alaosassa on kohta "Preview". Jos ruudussa on raksi, näät levels-vaikutuksen kuvassa. Raksi pois ja näät alkuperäisen kuvan. Sitä kannattaa klikkailla varsinkin silloin, kun saman kuvan säätöjä on tehnyt pitemmän aikaa.



Jos vuoristo alkaa jo valmiiksi aivan alueen reunoista, ei sitä tarvitse säätää. Jos nuolia kuitenkin siirtää, kuva saattaa palaa puhki. Eli kuvaan tulee suuria ja tasaisia valkoisia (tai mustia) alueita. Niitä tulee välttää. Puhkipalaneita alueita on kuitenkin joissain kuvissa jo valmiiksi. Olen yleensä antanut niiden olla. Eivät ne ole vaarallisia, mutta jos niitä voi välttää niin hyvä.



Esimerkkikuvassa sopiva säätö. Mustaan nuoleen en useinkaan koske, eikä sitä tarvita tälläkään kertaa. Sopivien säätöjen löytäminen voi vaatia harjoittelua. Kokeile erilaisia kuvia ja säätöjä. Muokkaaminen voi aluksi viedä aikaa, mutta se sujuu pian rutiinilla.

Paina OK ja muutokset tulevat voimaan.


4. Väriä elämään!

Muokataan edelleen Background copy -tasoa. Nyt avataan ylävalikosta "Colors > Hue-saturation".

Emme nyt koske muuhun kuin saturaatioon (eli kuvan värikylläisyyteen). Eli ikkunan alaosassa "Saturation". Aluksi se on nollassa. Jos tartut säätimeen ja vedät sen vasemmalle, kuva muuttuu vähitellen musta-valkoiseksi. Ja jos säätimen vetää oikealle, kuva muuttuu hullun kirkkaan väriseksi.





Sopiva arvo on kuvakohtainen, joten siirtele säädintä ja kokeile miten kuva muuttuu. Saturaatiota pitä muokata harkiten. Vaikka kuva näyttäisi sinun koneellasi hyvältä, voi se toisen käyttäjän koneella näyttää epileptisen sekopäiseltä.
Myös Hue-saturation-ikkunassa on Preview-vaihtoehto.

Kun olet valmis, paina OK ja kuva on värikkäämpi (tai värittömämpi).


5. Koko
Sitten kuva pienennetään. Valitse "Image > Scale image"



Tarkista, että Image Size -kohdassa oleva ketju on kiinni (katso kuva). Kirjoita Width-kohtaan se leveys, joka sopii käyttämääsi blogipohjaan. Esimerkiksi minulla se on 500 pikseliä. Sinulla se on todennäköisesti enemmän.
Kun ketju on kiinni, kuvan korkeus määrittyy automaattisesti, koska kuvan korkeus ja leveys pienenevät samassa suhteessa.

En suoraan sanottuna muista, mitä tuohon Quality (laatu) -kohtaan pitäisi laittaa. En kuitenkaan koske siihen, eikä kuvanlaatu erityisesti huonone. Joten ei tehdä sille mitään...

Sitten painat Scale-nappulaa ja kuva on pienennetty.


6. Pilalle meni!
Tulitko katumapäälle jonkin muokkauksen suhteen? Näppäinyhdistelmällä ctrl + z pystyt peruuttamaan toimintoja tietyn määrän. Eli ctrl pohjaan ja paina z-kirjainta niin monta kertaa kuin on tarvis. Mikäli pikakomennot eivät innosta, voit valita ylävalikosta "Edit > Undo". Jos peruutit liikaa, valitse ylävalikosta "Edit > Redo". Silloin Gimp tekee uudelleen juuri peruuttamasi toiminnon.

Jos haluat aloittaa koko kuvan alusta, voit palata Background-tasolle. Jos olet jo pienentänyt kuvan, kokeile ensin peruuttaa toimintoja. Mikäli et pääse alkutilanteeseen, sulje kuva kokonaan (älä tallenna!) ja avaa se uudestaan. Kuva kannattaa pienentää vasta aivan lopuksi!
Jos et ole pienentänyt kuvaa, saat helposti poistettua pilalle menneen tason tasolistasta:



Valitse poistettava taso ja klikkaa roskapönttöä.

Tee poiston jälkeen uusi kopio Background-tasosta. Voit tietenkin tehdä useita kopioita ja siten useita versioita samasta kuvasta. Lopuksi voit sitten valita niistä parhaan ja poistaa muut.
Jos tasoja on monia, kannattaa nimetä ne loogisesti. Nimeät tason kaksoisklikkaamalla nimeä. Kirjoita nimi ja paina enteriä.



Silmää klikkaamalla valitset näkyvillä olevat tasot. Silmä tarkoittaa sitä, että taso on näkyvissä ja silmän puuttuminen sitä, ettei taso ole näkyvissä. Loogista!

Kun olet valmis, poista turhat tasot tai valitse ylävalikosta "Image > Flatten image". "Flattaaminen" siis litistää kuvan eli yhdistää kaikki näkyvillä olevat tasot yhdeksi. Eli toisin sanoen näkyvistä tasoista päällimmäisin jää ainoaksi tasoksi.



Ensin tasolista on tällainen...



... Ja sitten flattauksen jälkeen ainoaksi tasoksi jää "punakka", jonka nimi on tosin nyt vaihtunut.

Sitten ollaankin jo lähellä finaalia...


7. Tallennus
Tähän mennessä kuva on saattanut olla tif-muodossa tai png-muodossa tai jossain muussa. Nyt kuva tallennetaan nettiin sopivaksi.



Nimelle ei tarvitse tehdä mitään. Halutessasi voit sitä muuttaa. Tärkeämpää on muuttaa tiedostotyyppi. Eli "Select File Type". Klikkaa sitä ja saat listan mahdollisista tiedostomuodoista. Valitse joko JPEG tai PNG.

Gimp näemmä kysyy lisäasetuksia tallennettaessa. PNG-kuvan asetuksille en tekisi mitään:





JPG-kuvaa tallentaessa laita laaduksi (Quality) täysi 100.

Muotoa ei tarvitse vaihtaa, jos se oli ennestään PNG tai JPG. Kannattaa kuitenkin tallentaa kuva eri kansioon, jos et muuta tiedostomuotoa. Silloin alkuperäinen tiedosto ei katoa (uusi ei korvaa sitä vanhaa). Pidän alkuperäistiedostot tallessa varmuuden vuoksi jonkin aikaa. Poistan ne kuitenkin siinä vaiheessa, kun olen saanut osan päivitettyä.

Sitten vaan lataamaan kuvat nettiin ja tarinaksi!

Kuvien muokkaus vaatii tosiaan hieman harjoittelua. Netti on pullollaan tätä parempia tutoriaaleja (tosin useimmiten englanniksi).
Aluksi kannattaa muokata kuvia vain hieman, jotta saat tuntumaa. "Parempi liikaa kuin liian vähän" ei päde kuvien muokkaukseen ;)

Ja miten kävi Helmi-kuvan? Muokkasin kuvaa levels- ja saturation-työkaluilla ja rajasin kuvaa.

PNG-versio:


JPG-versio:



***


Jos jotakin jäi vielä epäselväksi, kysy!
Ja palautetta otan myös; olivatko kuvat hyviä, oliko niitä tarpeeksi, oliko jokin asia huonosti selitetty..?

Seuraavassa osassa laitan muutamia vinkkejä...


***